Första dagen

Imorn är det skoldax igen. Ganska kul, men fruktansvärt ovant och avlägset förstås. Jag menar, efter en helt lovley termin i sköna Wolverhampton känns det rätt knasigt att återvända till Högskolan Dalarna, och dessutom läsa på C-nivå (III-nivå!) och inte bara flummiga Level 1-kurser. Men men, efter en kickstart med alla tre kurserna imorn kommer jag nog in i det. Det blir säkert en hård termin, men tydligen kommer jag vara hemma med Chewie ganska mycket, för på C-nivå (III-nivå!) är man tydligen inte mycket i skolan och hänger.
Chewie ja, han mår bra såklart, och duktig är han!, men hur sjukt blir det inte att inte vara med honom hela dagen imorn då? Det blir såklart jättesjukt, och jag kommer sakna honom järnet. Hoppas bara han saknar mig också, hehe.

  Två bra bilder på lille C (och store C oxå minsann!)

Det är mycket nu!

Okej, snart ska vi hämta HONOM! Vår lille Chewbacca! Äntligen liksom.
Dessutom har jag läst två kapitel i en pluggbok idag.
Vilken dag, liksom!

Första bilden

Okej, första bilden av förhoppningsvis många på vår lille Chewbacca kommer idag, helt ärligt snodd från blocket.
 Chewbacca, han är dock inte blåögd på riktigt

Jag är såklart nervös, och hoppas att vi kan ta hand om honom på bästa tänkbara sätt. Vi vägrar tröttna, det finns inte på världskartan, såklart. Vi är nästan helt beredda; än så länge har vi köpt koppel, bajspåsar och en transportbur (kamouflagefärgad, jajemän, Lantmännenstyle!), men vi ska försöka fixa mer grejer ikväll. För! Imorn gäller det! Om han inte blir sjuk. Menmen, vår Chewbacca är ju stenhårt! Det ser ni väl?

Chewie

Okej, vi håller på att växa upp, jag och herr C. Det blir inga barn än på ett tag, men på torsdag (om han inte blir sjuk) ska vi hämta hem vår nya familjemedlem, Chewbacca. Han är en pytteliten blandning av bichon, shi tzu och toypudel, svart och superlockig och helt underbar! Hoppas vi kan bli en lycklig familj i en sisådär 15 år. Han gillar tydligen att tänka, så det blir nog en och annan kurs för oss i framtiden, så äntligen har jag en ny bästa kompis och en hobby! Jag kan inte sluta tänka på honom såklart, och längtar ihjäl mig efter torsdag.

För övrigt är jag miniförkyld, och passar därför på att köra ett par Vänner-maraton. Och! och idag ska jag hämta Fille från dagis! Heja tant H!

Till Toffs

Angande gardagens lista om femton bocker: jag stryker Kafkas Processen (aven om den symboliserar all angest i hela varlden) och infogar en av de forsta (den forsta?) "vuxenboken" jag laste - Susan Kays Mannen bakom masken (om fantomen pa operan, mmm!) som jag last hur manga ganger som helst i hur manga ar som helst. Jag kom pa den nagra timmar efter de dar fentom minutrarna gatt, men den ska vara dar, for den finns alltid med mig. Det blir nog en omlasning i host, minsann.Imorgon aker vi hem. Vi avslutar dessa underbara veckor i Beijing med att ga pa var favortiresturang, dar vi blivit motta av varldens leende och vanliga sjalar alla tre ganger vi varit dar. Mest ser vi fram emot deras "kottbullar" (kottsmetgrejs i deg som ar stekt, tror vi), men nog tror jag att den har sista kinamaten pa ett tag kommer bli kalas.
Om ni nagon gang har mojlighet - ak hit! Ak och se ga pa den kinesiska muren, ak och se alla tempel, alla Buddhor, ak och upplev lugnet i alla parken, ak och sta mitt pa Himmelska Fridens torg, ak hit och chansat fran en meny helt pa kinesiska, ak hit och traffa manniskor som faktiskt ar helt annorlunda dig sjalv, men anda sa lika.

For ovrigt kopte jag en Marc by Marc Jacobs-vaska idag.  50 yuan och otroligt fake, men ocksa otroligt bra, saklart.

Femton sma tankar

I vantan pa att vi for nastsista gangen ska ge oss ut i Kinakvallen och leta reda pa bra&billig mat hamtar jag en lista fran Toffs, bara for att det ar kul.

Rules: Don't take too long to think about it. Fifteen books you've read that will always stick with you. First fifteen you can recall in no more than 15 minutes.

1. Jane Austen - Stolthet och fordom
2. Sven Nordqvist - Hattjakten
3. JRR Tolkien - Sagan om Konungens Aterkomst (och darmed Sagan om Ringen och Sagan om de Tva Tornen ocksa)
4. JK Rowling - Harry Potter and the Deathly Hollows (men egentligen alla bocker, aven om den sista maste raknas som en favortit)
5. Peter Pohl och Kinna Gieth - Jag saknar dig, jag saknar dig
6. Alex Garland - The Beach
7. Henning Mankell - Villospar
8. Franz Kafka - Processen
9. Isabell Allende - The House of the Spirits
10. Sophie Kinsella - Can you keep a secret?
11. Carlos Ruiz Zafon - Vindens skugga
12. Imre Kertesz - Mannen utan ode
13. Maria Gripe - Tordyveln flyger i skymningen och Glasblasarens barn
14. Dan Brown - DaVinci koden (jaja, den har fatt massa kritik, men tank OM! Jag blir latt smareligios av boken, och jag gillar det! Anglar och Demoner finns ocksa med pa plats fjortn fran och med denna sommar.)
15. Carl-Johan Vallgren - Den vidunderliga karlekens historia (och kanske lite Lotta Lundbergs Skynda kom och se!)

Nagra som inte hamnar pa listan ar Jan Martensons mysdeckare om Johan Kristian Homan, eftersom jag inte kan valja en, men de finns fortfarande dar, alltid med mig.

"Veckans erbjudande...finns i flera vardagsnara farger"

Prislista a la Kina:
Harklippning: 30 yuan
Manikyr: 20 yaun (med valfritt nagellack)
Fotmassage, 30 min: 38 yuan
Parlorhangen: 2 for 20 yuan
Chips med blabarssmak, 100g: 6,70 yuan

(1 yuan motsvarar ungefar 1,07 SEK.)

Maos mausoleum

Idag har jag statt i den langsta kön jag jag nagonsin statt i, eller ens sett.
Vi orkade inte ga upp i tid for at hinna med taget till Badaling och muren, sa istallet akte vi till Himmelska Fridens Torg for att titta pa chairman Mao, dar han ju legat sen typ 1976. Kon var jattelang, det sag vi ju nar vi borjade koa. Vi insag dock inte att det var extremt superduper jattelang. Vi koade i ungefar en timme och femtio minuter, och da gick vi nastan hala tiden, inte fort, men kon rorde sig i alla fall framat hela tiden. Det var inte riktigt vart all svett och vantan, allt solgass och all torst, men nu har vi i alla fall sett den döde Mao dar han ligger i sin glaskista, valbevarad, trots att han helst ville bli kremerad (enligt wikipedia).
Idag har jag helt enkelt vartit med om en av de konstigaste grejorna i mitt liv; att hetskoa for att se en gubbe som varit dod i over trettio ar. Sjukt, heltvridet och helt fantastiskt konstigt, helt enkelt.

Helgen som varit i det stora landet i Öst

I helgen har vi:
flygit inrikes
i en timme och fyrtiofem minuter, trots att avstandet inte ar sa ofantligt stort pa kartan.
sett resterna av varldens aldsta by. Tydligen borjade man sa grejor, som vete och sant, for 6000 ar sedan. Begravde sina nara&kara gjorde man ocksa (i alla fall i Kina, i Sverige var vi inte ens patankta da, typ).
gatt pa varldens enda helt bevarade ringmur runt en stad. Den var finast nar det skymde och de roda rislamporna tandes.
sett den sa lange gomda terrakotta-armen: en hel massa barnda lergubbar som vaktar en kejsares grav, alla unika och gjorda efter riktiga soldater. Vi sag gubben som hittade dem ocksa, men tordes inte ta ett kort eftersom vi inte kopte boken han skrivit. Vi sag en grav av cirka 630, den enda som ar oppen. Det finns sa mycket att saga om terrakotta-armen, men jag klarar inte riktigt att beskriva det med ord, sa fint&spannande var det.

Vi ar nojda med helgen, men galda att vara tillbaka i älskade Beijing, som vi faktiskt har saknat, bade for sitt lugn och sin skonhet, de har fa dagarna vi varit pa utflykt till Xi'an.


Funderingar om Kina

Kineserna ar motasttserna till engelsmannen nar det galler kosystem; vi forundrades ofta over hur effektivt engelsmannen koade, har ar det precis tvartom. Star man inte precis langst fram vid strecket efter pilen nar man vantar pa tunnelbanan sa kan man ge sig sjutton pa att nagon liten kines staller sig precis fore en, fast man sjalv var dar typ tre minuter innan (tunnelbanan gar var femte minut). Och sa star vi inte i EN ko utanfor toaletterna, utan alla staller sig farmfor valfri toalett och koar. Praktiskt.

For ovrigt har jag lart mig mycket den har semestern, bland annat hur det gar om man ar lite dalig i magen nar man gar pa ett-hal-i-golvet-toaletter; det gar bra.


Vilse i Pekingankapannkakan

Nu har vi landat, trasslat oss ut fran den helt gigantiskt enorma flygplatsen, hittat till hotellet och till pa kopet hunnit handla lite. Mer hanlda lar det bli, men just nu, eller alldeles snart, ska vi irra oss ut i Kinakvallen och leta pa kinesmt. Eller mat, som de ju sager har.

Livet ar underbart just nu.

(Och vem behover ha med sig datorn nar det finns en pa hotellrummet?)

Imorgon

Imorgon åker vi till Kina. Så då blir jag ännu tystare här. Vad är det med mig?
Nåväl, sommaren är snart slut, och det är ju läskigt skönt.
Öland var väldigt fint, jag blev väldigt förtjust. Vi ska nog åka tillbaka en dimmig höst och gå ut på Alvaret och lyssna efter galopperande hästar.

RSS 2.0