Här är mitt liv

1984 - jag föds. Morfar skrev ungefär såhär i sin röda dagbok dagen efter (eftersom jag föddes typ fem i tolv): "Grått väder, -2. Ute och jagade med hunden på fm, på em kräktes hunden. Jag åkte till Lantmännen. Birigitta fick en dotter igår."

1985 - Här någonstans dog farfar. Jag är liten och ganka menlös. Antar jag,

1986 - Jag är två när Olof Palme skjuts.

1987 - Ett blankt år. Kan bero på att jag är tre.

1988 - Vi var på Cypern, jag lekte med grannarna och badade en hel massa.

1989 - Vi var på Mallorca med familjen Carlström. Jag och kusin Caroline spelade hittepåbiljard och blev magsjuka av poolen.

1990 - "Sommaren i city 1990"? Vi flyttade till andra sidan stan, jag får en ny kompis och byter Äppelbo mot Stocksäter.

1991 - Började ettan men minns egentligen ingenting. Jag gillar att lära mig bokstäver och vår fina läsebok med Ola och de andra.

1992 - Vi går i en ett-två-trea vilket betyder att vi är mittemellan, rätt beiget. Vi slutar typ två om dagarna och efter det var jag på fritids, där man fick önska vad man ville till mellis när man fyllde. Jag önskade alltid marängsviss.

1993 - I trean (?) hade vi en rolig vikarie, eller om hon var tråkig, jag minns inte så noga. Vi hade nån slags lärarvikarie som sparade ut sitt hår och eventuellt hette Maggie.

1994 - Det var varmt, åh så varmt, och Sverige spelade fotboll utomlands och var jätytebra! Jag och min kusin Caroline tryckte upp t-shirts med den där tidningsbilden där Tommy Svensson ligger på en bil och firar. (Våra favoriter Henke L och Kenneth A var med på bilden också, till vårt försvar.)

1995 - Femman minns jag som ett sånt där mittemellan år, som tvåan. Jag blir mer och mer kompis med Pernilla och Diana, Diana och jag "leker" mycket på fritide. Oklart vad vi egentligen pysslade med. Hon är visst typ jurist nu, och jag lärare, så jag antar att vi var ganska väna små flickor.

1996 - Jag går i sexan, tillbringar rasterna gåendes runt Stocksäterskolan med Pernilla och Diana.

1997 - Jag och Pernilla börjar sjuan på Transten. Vi börjar i samma klass som tre personer vi gick på lekis med och tycker att det är spännande men jobbigt. Jag kan säga såhär; det var början på en lång och underbar vänskap.

1998 - Musivideos framför TVn i cafeterian på Transten, Madonna och tittande efter pojkar. Jag färgar håret och upptäcker verkligen smink. Jag HATAR skolfotografering (and still do!).

1999 - Millenieskiftet! Vi var femton år i en tid då det var mer okej att vara ocool, vi laddade alltså inför det stora nya året med spel, godis, chips och läsk.

2000 - Jag och stronge herr R blir ihop i december, lagom till sötaste julkalendern "Ronny och Julia". Vi kom på detta efter att ha varit ifrån varandra under skoltid då han ju började på skogsmulleskolan Kvinnersta.

2001 - Mitt i början av gymnasiet, jag var ganska ensam och fokuserade massor på studier mest.

2002 - Jag byter tysklärare till Scary Gary. Han är inte klok, men det visar sig sedan att jag är det, för jag får MVG- i slutbetyg i trean. Men minuset syns ju inte, som han sa. Under en lektion tvingade han mig att rita ut typ Sardinien på tavlan. Mitt sämsta ämne är geografi/kartkunskap, men jag klarade det hyfsat - på tyska till och med.

2003 - Tog studenten! Det var stort, men ännu större var nog att jag den hösten åkte till Skottland och flyttade in hos en helt underbar familj.

2004 - Fyllde 20 i finaste Edinburgh. Jag tyckte inte att det var en big deal, det tyckte mina brittiska flickor. Jag bodde nästan hos Erika på Dundas Stresst, och hon hos oss. Fick pappan i familjen att bli väldigt talkative, enligt städerskan.

2005 - Gjorde något som chokade alla, inklusive mig själv: åkte Rosa Bussarna södra Sydamerika runt (Brasilien, Argentina, Chile). Världens Bästa Reas. Världens Bästa Människor. I'm blessed.

2006 - Skaffade Bageheera och träffade Mannen i Mitt Liv på sunkigt Harry-dansgolv.

2007 - Åkte till Kina med Mannen i Mitt Liv och hans familj. Älska't!

2008 - Åker till finaste fula gamla Wolverhampton och firar 25-årsdagen där med finaste fröken Ingmar Boll. (Undrar i vilken brittiska stad jag tänker fira 30-årsdagen... Gissar på nånstans i Wales eller möjligen på Irland. Fast antagligen inte Irland.)

2009 - Åkte till Kina med Mannen i Mitt Liv för att shoppa och se om man kan ta sig runt där på egen hand, utan störig guide. Det gick fint, xièxie. När vi kom hem hämtade vi Världens Finaste Hund.

2010 - Vi köper hus på Tranbärsvägen. Chewbacca får en tomt att lattja på plus en flickvän (obs, platonisk) i huset mittemot.

2011 - Jag får fortsatt jobb på min älskade sunk-skola, och älskar kollegorna mer och mer. Vi tittar på när löven ändrar färg på träden och bestämmer oss därefter.
2012 - Kina igen! Mer jobb! Äntligen Paris! (Fast inte alls i den ordningen.) 2012 är ett långt och MYCKET år. Snart är vi man och fru.

En månad minus en dag

Igår om en månad är det dags. Hujedamej, vad har vi gett oss in på? Jag är så stolligt nervös att jag inte riktigt vet vart jag ska ta vägen... Men samtidigt, om en månad är det över och allt kan börja. Det är precis sådär som vår låt går. Fint.

Vad man gör i Kina

Vad gör man egentligen i Beijing i en vecka och lite till? Jo:

Onsdag, dag 1: Vi kommer fram till Beijing typ halv tio kinesisk tid, alltså ungefär halv fyra mitt i natten svensk tid. Två av oss hade sovit (herr C och pappa, mest på grund av åksjuketabletter kanske), och två hade sovit lite mindre (jag och mamma). Tyvärr regnade det, så lite nedstämda var vi. Vi var även dumsnåla och gick från tunnelbanan till hotellet (tyvärr hade vi inte heller hittat den närmsta tunnelbanan), så vi var rätt trött, hungriga och blöta när vi kom fram. Nåväl! Vi fick ett rum, drog till Silk Market eftersom det fanns McD där. Ja, vi åt på Gyllene Måsen, för oftast gör man såna jättefelval och misstag på den första måltiden att den ändå suger. På McD vet man ju att man i alla fall får gott kaffe. Vi handlade lite, prutade ner en kostym åt herr C och åt sen middag på matgatan bakom vårt hotell.Dag 2: Vi äter frukost (dyr! 38kr/person!) ute och åker sedan till Temple of Heaven. Vi blir blöta, dock av svett, eftersom det är typ 30 grader och strålande sol. Sedan går vi över till Peral Market. Mamma fyndar och herr C vill inte betala mer än 10 kr för ett par pärlörhängen åt sin mamma vilket gör att han inte får köpa några örhängen alls. (De kostar nämligen 20kr/par, vilket herr C finner orimligt eftersom ett halsband modell längre kostar 60 kr.) Vi går till Wangfujing dajie (typ så man säger gata på kinesiska, tror jag), Västerländska gatan, och äter på kvällen. Pappa upptäcker att han gillar kinastark mat till glädje för oss allihop.

 

Dag 3: Förbjudna staden! Helt otorlig plats, men man blir ganska trött efter tre timmar eller så därinne. Allt ser likadant ut efter en stund. På andra sidan gatan fortsätter Jingshan Park som en slags förlängning, så hänger där en stund. På kvällen kanonbilligmiddag (150kr/4pers), tycker vi.Dag 4: Vi åker för första gången, för oss, tunnelbana hela vägen ut till Sommarpalatset, nice! Där är det finfint! Vi kommer dock in på fel sida och får klättra en del, men det är sådant som händer. Efter detta blev vi trött så den dagen blev det faktiskt bara middag, ingen mer turistig grej att göra.Dag 5: Vi är trötta och beslutar oss för enbart parkhäng Beihai Park med den vita pagodan. Vi kollar på folk, "fikar" (dricka och chips, typ) och klättrar upp till den i Kina så ofta felstavade pagodan. På kvällen mat för typ 140kr/4pers efter att jag provat klänningen på Silk Market.Dag 6: Vi försöker åka tåg ut till muren men misslyckas och går på zoo för att kolla på jättepandorna. De är ute men är ganska slöa, till mammas stora besvikelse. Akvariet kostar tyvärr alldeles för mycket, 120kr/person, så vi hoppar över det. Rakt över vägen från zoo ligger en jättemarknad med fsta priser. Jag och mamma shoppas tshirtar, kjolar, klänningar och stickat för 29-39kr. Billig och fantastisk mat igen på kvällen.Dag 7: Vi lyckas komma med tåget till muren och hänger där några timmar. På muren går man mest, eller KLÄTTRAR är kanske den rätta benämningen. Vi svettas och är trötta, men får sova på lyxtåget som kostar hela 12kr/person tur och retur. Jag&mamma drar till den billiga marknaden mittemot zoo och handlar lite till. Vad tror ni vi gjorde på kvällen? Just det, billig&bra mat.Dag 8: Vi är trötta! utbrister föräldrarna, så vi tar bara en runda på Yashow Market, även det en marknad med till stor del fasta priser och inte samma galna prutmån som på turistmarknaderna. Vi handlar en massa fint, men såhär i efterhand kunde jag lätt handlat mer! På kvällen hämtar vi min klänning och äter smaskens och typ tokigt billigt (jaja, 130 kr/4 pers) nära Silk Market.Dag 9: Ännu en ganska lugn dag, vi åker ut till fågelboet, alltså OS-stadion, och kollar. Det är mest varmt, tycker i alla fall jag. Efter det tjatar jag till mig ett besök på Xidan Market, även den nästan helt turistfri. Ska någon dit rekommenderar jag Xidan, Yashow och den mittemot zoo.Dag 10: Vi vill vara lite kulturella sista dagen och besöker Lama templet, ett tempel där i alla fall en del besökare fortfarande ber och är lite spirituella. Det är himla mysigt, varmt, soligt och rökelsen ligger som en lätt dimma över hela stället. Efter det kramar vi ut det sista av Beijing och åker till Silk Market en sista gång. Vi har nog hängt en del för mycket på "kinesiska" markander för vi blir lätt äcklade av prutningen och turisterna.Dag elva åker vi hem, utan trassel, och jag saknar redan Beijing.


Sommarens sista dag

Idag är det i alla fall i min värld sommarens sista dag. Sorgligt kanske, men sant. För imorgon börjar jobbet igen efter sisådär sju och en halv veckors semester. Jag tror inte jag haft lika mycket ångest som förra året då jag räkade ner de sista typ fem veckorna. Kanske beror det på de fantastiska senaste veckorna, kanske beror det på någon slags mognad, vad vet jag.
 
Sommaren i veckor
Första veckan: jobbade jag måndag och tisdag, sedan tog jag looooov! Började finfint med Änglagård och risgrynsgröt ensam hemma med Chewbacca första kvällen. På onsdagen var typ Falunkollegorna ute. Sedan blev det härligt soft midsommar och födelsedagsfirande för herr C i dagarna tre ungefär.

Andra veckan: Peace&love! Många band, mycket Borlängehäng, mycket filtsittande och en del ätande&drickande. Det var fint, men inte lika magiskat som tidigare år pga tjuriga vädergudar och dåliga bokningar.

Tredje veckan: Vilsam start på veckan, sedan fasta och hämtade av hund i Hallsberg med tillhörande mamma&pappa-häng. Mycket fin veckan! Jag belv brun på ryggen.

Fjärde veckan: Vi gör om lilla toaletten så att man kan gå in där utan att skämmas. Jag städar inför tvillingarnas kalas på lördagen. Finaste stjärnorna kommer upp! Mitt i sommaren och livet är ganska bra, har jag för mig.

Femte veckan, eller vänte-veckan som jag minns den: Herr C får semster och åker och spelar golf. Jag väntar på att något ska hända! På fredagen kommer vi sent omsider iväg neråt landet för att möta upp fröken syster Jojo med man och bebis. Vi hinner förbi Ullared (skräll!) och möter dem på söndagen i Strömstad.

Sjätte veckan: Men Strömstad är kasst, så vi drar till Lysekil eftersom museet Havets hus där ska vara så bra enligt herr F. Det är det inte, men resten av Lysekil är toppen! På onsdagen åker vi hem, tvättar och städar och spelar golf. (Gissa vem som gjorde vad...)

Sjunde veckan: Grillkvällen som aldrig höll på att blev av blev av hos bästa kollegan på måndagen (vi pratade om den den där kvällen Falukollegorna var ute då sommaren kändes oändlig). På tisdagen åkte vi äntligen till Arlanda för att åka till Beijing! På onsdagen var vi framme, tjoho tjohej!!

Åttonde veckan: Fortfarande i Beijing. Vad vi gjorde får jag ta i ett annat inlägg, men allt var helt fantastiskt underbart fint! Igår kom vi hem, rätt trötta av tidsomställning, värmeomställning och varmt plan. Idag har jag tvättat och mest begrundat sommaren och tidens hastighet. Och tittat lite på The Big Bang Theory förstås.

RSS 2.0